Tarragona Jove

Presentació del llibre ‘Un estiu entre lletres’

Una vintena de joves relaten les vivències del Camp de Treball a Tarragona al llibre ‘Un estiu entre lletres’

Font/Fotos: Cooperativa Combinats



Durant dues setmanes van formar-se en el món del llibre i la creació literària i el resultat s’ha publicat en aquest llibre format per relats curts, de ficció o no, amb la ciutat de Tarragona i la seva història com a protagonistes. El llibre s’ha presentat aquest matí a la llibreria La Capona Una vintena de joves d’arreu de Catalunya han relatat en un llibre les vivències del Camp de Treball 2023 celebrat a Tarragona, anomenat ‘Un estiu entre lletres’.

Durant dues setmanes van formar-se en la creació literària a través de professionals del món del llibre i la llengua catalana, i van conèixer de primera mà el procés d’escriptura, edició, impressió i publicació d’un llibre. Es tracta de joves d’entre 14 i 17 anys que
van participar en el camp de treball de la Generalitat de Catalunya organitzat a Tarragona i gestionat per la Cooperativa Combinats, amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona i impulsat per la Direcció General de Joventut de la Generalitat.

El passat 9 de juliol de 2023, una vintena de joves van arribar a Tarragona des de diversos punts de Catalunya amb l’objectiu de participar en el Camp de Treball ‘Estiu entre Lletres’. Les activitats programades es van centrar en endinsar les participants del camp en el món del llibre i la creació literària. Per aquest motiu, es van vincular entitats com l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua Catalana (APELLC), llibreries de la ciutat com l’Hamaca, l’Adserà i La Capona, editorials locals com Ganzell, la regidoria de Joventut de l’Ajuntament i escriptores i escriptors com Tecla Martorell, Ester Garrido o Enric Garcia Jardí.

La Directora General de l’Agència Catalana de la Joventut, Laia Girós Barrés, hadestacat que el camp de treball “us ha permès conèixer amb profunditat Tarragona i també persones que, si no fos pel camp de treball, no coneixeríeu”, i ha agraït la implicació de les entitats, associacions i administracions que l’han fet possible. En el mateix sentit s’ha expressat la Coordinadora Territorial de Joventut a Tarragona, Carmina Blay Boquera, qui ha recalcat que “és molt bonic un retrobament com aquest, poc habitual en els camps de treball de la Generalitat”.

La Directora de l’Àrea Socioeducativa de Combinats, Raquel Barbier, ha subratllat que va ser una experiència “molt vivencial” i ha posat èmfasi en la importància de “transmetre coneixements” en l’àmbit literari, un fet essencial durant les dues setmanes del Camp de Treball. Per la seva banda, la coordinadora del camp, Júlia Casadevall, ha agraït la presència de totes les famílies i ha recordat amb “estima” les dues setmanes “d’experiències intenses”.

Les directrius eren clares: gaudir de dues setmanes de vivències i experiències amb la literatura i l’escriptura com a peces cabdals. Per aquest motiu van combinar excursions, sortides a la platja, passejades per Tarragona i visites als monuments amb sessions formatives i d’escriptura, preparades perquè la vintena de joves tinguessin eines i coneixements suficients per a preparar un relat curt amb la ciutat com a protagonista.


Què vol dir ser escriptor o escriptora, com funcionen les llibreries, com s’inicia unahistòria, què han d’explicar els personatges, com s’edita un llibre o com s’articula el món editorial van ser alguns dels temes de les sessions formatives, celebrades en
aules de l’Espai Jove Kesse, el Centre Cívic de Bonavista o la Cooperativa Obrera Tarraconense.


20 relats curts amb Tarragona com a protagonista


El resultat de les dues setmanes d’aprenentatge i vivències es veu reflectit en una vintena de relats curts, de ficció o no ficció, obra de la vintena de joves que van participar en el Camp de Treball. Les muralles, el circ i l’herència de l’Imperi Romà, la
Rambla Nova, les platges o el barri de Bonavista són algunes de les localitzacions que apareixen en els diferents textos, que també parlen de l’amor, la mort, la por, l’alegria o la incertesa. “És molt bonic veure com una vintena de joves aposten per la
lectura i l’escriptura en temps on l’interès per aquests àmbits s’està perdent”, indica Raquel Barbier, presidenta de la Cooperativa Combinats.


El llibre s’ha presentat aquest dissabte a la lliberia La Capona de Tarragona, amb la participació d’una quinzena de joves que van formar part del camp de treball, així com les seves famílies, membres de l’equip tècnic i educadores del Camp de Treball.

Ves al contingut