Tarragona Jove

Murs que parlen

És un projecte d’art urbà, una aposta per l’art urbà a la ciutat de Tarragona, posant de manifest l’espai públic com una via de comunicació directa i compromesa amb la ciutadania.

Per una banda, a través d’aquesta iniciativa es promou i es dóna a conèixer els i les artistes locals, connectant l’art amb la ciutat i els i les artistes amb el veïnat. Per l’altra, hi participen artistes de l’àmbit nacional i internacional.

La intenció del projecte és construir una ciutat connectada amb la cultura intervenint als solars i murs abandonats arreu de Tarragona, enriquint el patrimoni cultural i artístic de la ciutat i fomentant el turisme cultural.

Murs que parlen (MQP) proposa de base línies de suport i intermediació per facilitar l’accés a l’espai urbà agilitzant els permisos i tramitacions associades a l’ocupació de la via pública.

Accés a murs

Formulari: –aquí–

MQP és una iniciativa per promoure i donar a conèixer els i les artistes locals joves, connectant la seva obra amb l’entorn comunitari com a instrument de dinamització social i comunitària.

DUES LÍNIES DEL PROJECTE:

A)   Suport en la gestió del mur / paret : -Formulari accés a mur-

MQP_llicències per a intervencions plàstiques a l’espai urbà

Facilitar l’accés als suports murals de carrer procurant una major agilitat en la tramesa de permisos i comunicació de la intervenció.

Acompanyar, dissenyar o alliberar espais i racons de la ciutat a favor de la mostra i difusió artística juvenil.

La intenció, doncs, és construir una ciutat connectada amb la cultura a través de la gran quantitat de solars i murs abandonats arreu de Tarragona (tant al centre com als barris), i enriquir el patrimoni cultural i artístic de la ciutat, així com fomentar el turisme cultural i el potencial creatiu de la població jove.

B)   Suport en la producció de la intervenció plàstica

MQP_projecte d’art urbà

La ciutat és l’escenari on els i les joves constantment busquen expressar-se i desenvolupar les seves obres. Murs que Parlen és un projecte d’art urbà que facilita aquestes intervencions creatives i convida diferents artistes a fer intervencions d’street art a la ciutat.

Tots els espais i les creacions d’art urbà van conformant part d’un inventari d’imatges i referències sobre les obres i els seus autors i autores.

Els murs parlen a la ciutadania, a cau d’orella, a ple pulmó. S’hi comuniquen buscant la seva mirada, la seva complicitat.

L’Ajuntament de Tarragona a través de la Conselleria de Joventut (Tarragona Jove) ofereix recursos de suport i acompanyament a les persones joves i els col·lectius juvenils que treballen per desenvolupar propostes culturals i artístiques i que en volen fer difusió. Els proporciona assessorament en l’elaboració de les propostes, la producció de les accions, la difusió de les iniciatives o la recerca d’espais o altres indrets i suports on instal·lar, transmetre o mostrar aquestes propostes.

Tarragona Jove treballa des del 2002 l’espai urbà com a escenari de suport artístic i creatiu, un espai d’intercanvi i participació per part de la ciutadania, i en especial de les persones joves, que incideixen en la transformació de nous escenaris destinats al desenvolupament social, cultural i comunitari.

Rutes d’art urbà

L’espai urbà i la via pública es despleguen sobre un entramat ordenat que vol aplegar les propostes creatives i artístiques de les persones joves creadores.

Shikuarat és un arxiu on s’hi poden trobar documentades gran part de les obres d’art urbà que podem trobar avui dia a la ciutat de Tarragona. Aquest és el següent pas en aquesta tasca: una sèrie de rutes per a descobrir i conèixer el patrimoni artístic que podem trobar en els murs de l’espai públic de la ciutat. 

Amb aquestes rutes suggerim uns recorreguts que contenen unes quantes obres destacades. Seguint-les es podran veure, entre d’altres, les obres que destaquem. Però, com el caminar és un discurs obert, la deriva pot portar a conèixer obres que ni tan sols tenim documentades. Us animem, doncs, a seguir-les, però alhora a fer cas a l’instint i a la deriva, sortir del recorregut, aguaitar al carreró del costat, i fer així l’art urbà i la ciutat vostres.”

RUTA #1: PART ALTA

Aquesta primera ruta és l’excepció: no és una ruta. La Part Alta de Tarragona és una de les àrees de la ciutat on trobem més concentració d’art urbà, per això en lloc de fer un recorregut tancat, simplement destaquem una sèrie d’obres que al nostre parer són de visita obligada. Cadascú que es perdi per aquest barri encantador com vulgui!

RUTA #2: FRANCOLÍ

El riu Francolí és un dels eixos principals de l’art urbà a la ciutat. Es tracta d’un llarg mur on sobretot s’hi troben un gran nombre de peces de l’escena del graffiti tarragonina, les quals es renoven constantment. Aquesta ruta segueix doncs la línia del riu des del carrer de les Torres Jordi fins al Parc del Francolí, on trobem la intervenció geomètrica abstracta de 27.7 ARTGROUP a unes de les grades.

RUTA #3: PALAU DE CONGRESSOS-PART ALTA

En construcció. Ara per ara aquesta ruta porta des del Palau de Congressos de Tarragona, on hi ha una obra de Honey i Invisible Man, fins a la Part Alta on podem seguir amb la RUTA #1, passant pel Passeig de les Palmeres on entre d’altres trobarem la intervenció de Foham Fonezs dins del MQP. Aquesta ruta, però, pretén en un futur acabar sent un enllaç entre les dues anteriors, entre la Part Alta i el mar.

#0

No totes les obres que podem trobar a la ciutat formen part d’aquestes rutes, sinó que tan sols són una selecció. Hi ha algunes intervencions destacades que tot i que no formen part de cap ruta, considerem que val la pena veure-les. Les hem assenyalat també al mapa.

Mapa d’intervencions

Vídeos

Skip to content