La Casa d’Oficis es converteix en una oportunitat per al canvi d’hàbits per als joves de Campclar i la Part Alta
El projecte pretén la inserció social i laboral de nois i noies de 16 a 29 anys desocupats mitjançant l’aprenentatge en diverses especialitats.
La Casa d’Oficis va més enllà d’aprendre una feina. La responsable del projecte, Rosa Ferré, en destaca “la importància de l’apoderament i el fet que aquests nois i noies deixaran una empremta en espais emblemàtics de la ciutat”. Segons Ferré, el que pretén és “una millor autoestima, que els permeti continuar en el món laboral. La nostra feina és que canviïn de xip, que vegin que serveixen i que amb ganes poden arribar on sigui”.
En els sis mesos darrers, de maig a octubre, s’ha dut a terme la intervenció laboral, tot treballant en projectes que reverteixen en millores de la ciutat de Tarragona. En el cas concret d’aquesta vuitena edició, les pràctiques dels mòduls de restauració de pedra i fusta s’han fet al Passeig Arqueològic. Han intervingut en la restauració d’un tram de la Falsa Braga i en la restauració de les curenyes dels canons ubicats al cos de guàrdia, respectivament. Per la seva banda, els joves de l’especialitat de community management han treballat en l’elaboració de vídeos per a les accions que porta a terme Tarragona Impulsa i han col·laborat en la campanya de l’Ajuntament Peix de Tarragona.
Cal destacar que els docents, més enllà de formadors, són també professionals en la seva àrea. Àngels Cantos és la professora de l’àmbit de restauració de pedra i detalla el treball actual: “Ens trobem restaurant el morter deteriorat de les juntes del baluard de Cèsar August. Parlem de patrimoni del segle XVIII que s’ha fet malbé amb el temps”. En aquest sentit, l’objectiu és treballar-ho com es feia en aquella època, amb morter de calç.
La pandèmia de la COVID-19 ha dificultat la normalitat de la Casa d’Oficis. Així, es va passar dels dotze mesos habituals de formació a deu. És previst, però, que en la pròxima edició es torni al format habitual. Malgrat tot, Roser Ferré en fa una valoració “positiva, amb nois i noies que s’han implicat molt”. “Volem que acabin el curs amb la idea que poden aconseguir qualsevol repte i considerem que, en molts casos, l’hem assolit. Podem estar orgullosos”, comenta la responsable del projecte d’inserció laboral.
Més info aquí