Tarragona Jove

La Primavera Literària inclourà quatres actes a l’Espai Jove Kesse

Novament, amb la primavera arriba la poesia i, coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia, Tarragona enceta la programació de la seva Primavera Literària. Enguany, un total de 34 entitats organitzen fins a 66 activitats. L’Espai Jove Kesse n’acollirà quatre, en el marc del cicle Cultura Kesse: l’exposició ‘Kamishibai il·lustrat’, dels alumnes de l’Escola d’Art de Tarragona; la inauguració d’aquesta mostra, amb els contes kamishibai explicats a l’escenari; el cabaret literari ‘Si te ofendo, te jodes’; i l’espectacle poètico-musical ‘DJ Books’.

El mateix Dia Mundial de la Poesia es presenta la novetat que, tot i mantenir el seu eix principal el dia 21 de març, s’expandeix amb més de 12 actes, del 13 fins al 27 de març. Entre ells, com sempre, el Vermut poètic que té lloc el 21 mateix, a la Biblioteca Pública de Tarragona. I, com a novetat significativa, la Marató de Poesia Viva al Camp de Tarragona, que tindrà lloc l’endemà, dia 22, també a la Biblioteca Pública de Tarragona, amb la participació d’una nodrida representació de poetes del Camp de Tarragona.

Pel que fa als 80 anys del final de la Guerra Civil i l’inici de l’exili republicà, des del passat mes de gener ja han tingut lloc una gran quantitat d’actes. Ara, ja dins de la Primavera, el dia 23 de març, al Teatret del Serrallo, tindrà lloc l’espectacle Victorino mira al cel, basat en la vivència personal d’un soldat canongí mort el gener del 39, quan fugia de la desfeta del Segre. El tema de l’exili serà protagonista en l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona.

Aquesta Primavera Literària s’aprofitarà també per celebrar els 20 anys de l’editorial tarragonina Arola Editors. Després de l’acte de celebració que ja va acollir el Teatre Nacional de Catalunya, el 10 d’abril tindrà lloc la tradicional Recepció al sector de les lletres, a l’Antic Ajuntament, que enguany s’avança uns quants dies a causa de la Setmana Santa i que, en aquesta ocasió, tindrà com a convidat l’editor Alfred Arola. Uns dies després, el 13 d’abril i durant tot al dia, el Teatre Metropol presentarà tota una programació d’actes, adreçats a diferents públics, per celebrar els 20 anys de l’editorial.

Un tercer fil conductor d’aquesta Primavera Literària és el record de la trajectòria vital i literària de l’escriptor Jordi Tiñena, traspassat ara fa un any. Després de les Jornades que van tenir lloc el passat mes de febrer, organitzades per la càtedra Josep A. Baixeras, el mateix dia de l’acte de lliurament dels premis literaris s’inagurarà una exposició itinerant dedicada a Jordi Tiñena, al vestíbul del Teatre Metropol, que visitarà diferents espais de la ciutat a partir de la tardor. Alhora, està previst que el pròxim mes de juny es presenti el llibre fruit de les jornades de febrer, que edita la Diputació de Tarragona.

A part d’aquestes activitats singulars, el programa de la Primavera Literària acull des de presentacions de llibres i clubs de lectura, a tallers d’escriptura, conferències, exposicions o representacions teatrals basades en textos literaris. Hi participen singularment les llibreries Adserà i La Capona, les biblioteques de Tarragona i de Torreforta i els teatres Metropol, Sala Trono Armanyà i El Magatzem.

«Poetitza’t», nou festival

Com a novetat molt singular i destacable, el mes de juny proper (entre el 14 i el 16) tindrà lloc un festival de poesia, iniciativa de diferents persones, entitats i llibreries de la ciutat. Sota el nom de «Poetitza’t», aquest cap de setmana s’omplirà d’activitats poètiques, entre les quals s’inclourà l’acte corresponent del cicle «Veus de poeta», que organitzen la Casa de les Lletres i l’Escola de Lletres.

I amb poesia s’acabarà la Primavera Literària, amb una nova edició de l’acte «Veus paral·leles», enguany concebut en homenatge a Dolors Llorens, persona molt vinculada a l’esdeveniment. «Veus paral·leles» és un certamen poètic inicialment organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes, que des de la segona edició, el 2004, se celebra a Tarragona, actualment organitzat per l’Associació de Professionals i Estudiosos de Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), que tindrà lloc el 30 de juny, al Centre Cultural El Seminari.

Premis Literaris Ciutat de Tarragona

L’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona tindrà lloc el 4 de maig, a les 19 h, al Teatre Metropol i servirà, com ja s’ha dit, per recordar la figura de diferents escriptors del Camp de Tarragona que van veure la seva obra interrompuda per l’exili i que, alhora, van reflectir-lo en la seva obra. Singularment, ens referim a l’escriptor, periodista, historiador i polític Antoni Rovira i Virgili (de qui commemorem els 70 anys de la mort), l’escriptor Domènec Guansé (de qui commemorem els 125 anys del naixement), l’escriptor Artur Bladé Desumvila (de qui l’any vinent és compliran 25 anys del decés), el músic, escriptor, periodista i dibuixant Joan Gols i Soler (de qui també es compleixen 125 anys del naixement) i el periodista, director que fou del Diari de Tarragona, Lluís de Salvador (de qui l’any passat van complir-se 125 anys del naixement).

Us adjuntem en aquest enllaç el programa amb el detall dels diversos actes.

Skip to content