Tarragona Jove

Presentació de la 29a Mostra de Teatre Jove 2022

Disseny de Marta Escobar

El dijous 7 d’abril de 2022 s’ha presentat en roda de premsa la 29a edició de la Mostra de Teatre Jove de Tarragona, un esdeveniment que en les seves gairebé tres dècades ja forma part de l’agenda cultural tarragonina i ha esdevingut un autèntic planter d’actors i actrius a la ciutat i sobretot de seguidors del món de les arts escèniques.  

Així doncs durant la presentació, que ha anat a càrrec del conseller de Joventut, Hermán Pinedo, acompanyat per representants de diferents grups; s’ha volgut posar de manifest que “la mostra és un esdeveniment amb personalitat pròpia que ha aconseguit, any rere any, ser un dels valors culturals tarragonins” i així mateix ha volgut “agrair als grups i companyies de teatre jove la seva implicació i el seu activisme per defensar aquest projecte sempre”.  

Aquesta edició començarà el proper 4 de maig i fins al 15 de juny comptarà amb la representació de 11 obres de teatre, 7 de grups de teatre de col·lectius joves i 4 de grups provinents de centres educatius, tots de la ciutat. En aquesta edició, les obres de creació pròpia són 4 i altres 7 son obres d’escriptors teatrals com David Silva, Toni Cabé, Sergi Paez, Javier Castro, Javier Ambrosi, Salvador Espriu, Maria Roig, Raquel Rodríguez, Jordi Casanoves i Roberto Hoyo. 

Des de la Conselleria de Joventut, s’ofereix als grups participants, canals permanents de suport mitjançant equipaments culturals i juvenils per a la formació, l’experimentació, la reflexió i l’exhibició; “per tal de motivar i connectar les seves pràctiques artístiques i culturals” destaca Pinedo. Així mateix, apunta que “també treballem per tal de preservar i garantir la continuïtat en el marc de les programacions estables de la ciutat, situant la Mostra a primera línia de reconeixement i visualització”. 

Cal remarcar i agrair el paper i funcionalitat de la comissió assessora que aporta les seves visions i consideracions en format d’acta final i per la qual els grups i companyies, en donen un especial valor ja que se’n recullen aspectes positius i punts de millora. Aquest 2022, la comissió assessora estarà formada per Mercè Sardà, Jordi Romero, Pilar Olmos, Imma Pujol, Tecla Martorell i Enric García Jardí. Com a novetat, s’incorpora a cada obra l’alumnat del CFGS en Tècniques d’Actuació Teatral del IES Martí Franquès, amb la finalitat d’emetre una crònica teatral que serà publicada al FET A TARRAGONA en els dies posteriors de cada representació.

Les obres es representaran al Teatre Tarragona i per tercer any les representacions es podran veure en diferit a tarragonajove.org/mostradeteatrejove2022*

Foto de Tjerk van der Meulen

PROGRAMACIÓ

PATATES AL FORN de creació pròpia, teatre
Dimecres 4 de maig | 21 h | Teatre Tarragona
Espectacle basat en les improvisacions del taller d’Introducció al Teatre de l’Aula de Teatre de la URV. Collage dramàtic on un grup d’actors es mou, s’expressa i crea simbiosis prodigioses amb el desig obstinat d’afegir més llenya al foc a la incertesa de tot allò que ens envolta.
Presenta: AULA DE TEATRE DE LA URV

SOMNIS DE FAMA, de David de Silva, musical
Dilluns 9 de maig | 21 h | Teatre Tarragona
Organitzar una escola de ball comporta una sèrie de problemàtiques pròpies de cadascun dels membres que en formen part. Egos i caràcters que s’han de saber treballar i formar un trencaclosques per tal que tot funcioni.
Presenta: COL·LEGI LESTONNAC

LA PEIXERA, de Toni Cabré , drama
Dimecres 11 de maig | 21 h | Teatre Tarragona
A cinc informàtics l’empresa els anuncia una dràstica reducció de personal. Davant d’un conflicte tan habitual al món d’avui, no ho dubten: decideixen oposar-s’hi col·lectivament, tots a l’una, com s’ha fet sempre en els conflictes laborals. Però no trigaran en adonar-se que la seva és una actitud del món d’ahir. Els dubtes i els ressentiments acumulats entre ells sorgeixen aviat, i els acaben abocant al pitjor dels errors: lluitar tots contra tots, a la desesperada.
Presenta: (H)ISTRIONIS TEATRE

SI AIXÒ FOS UN MUSICAL, de Sergi Páez, tragicomèdia
Dilluns 16 de maig | 21 h | Teatre Tarragona
És la revetlla de Sant Joan, la nit més meravellosa de l’any. Això ho tenen ben clar les set treballadores i treballadors de l’Àtropos, el restaurant “grec” de moda a la ciutat: totes elles i ells tenen plans per aquesta vetllada que porten esperant que arribi tot un any; una revetlla durant la qual oblidar errors comesos, i començar de nou. Aquesta nit, això no obstant, els errors passats han decidit enxampar els nostres protagonistes i aquests es veuran obligats a enfrontar-se als mateixos si volen sortir d’allà i gaudir de la nit.
Presenta: MERAKI TEATRE

CABARRET VOLTOROK, de creació pròpia, comèdia
Dimecres 18 de maig | 21 h | Teatre Tarragona
Don Voltorok regenta un cabarret d’ínfima categoria, on s’arrepleguen sòrdides figures de la faràndula, entre el fracàs i les enveges. El local únicament és famós per les tapes de patates embrutides amb una salsa molt especial. Un dia de pagament mensual la cosa es complica i l’espectador assisteix a una patètica comèdia de despropòsits amb cadàver inclòs.
Presenta: INS PONS D’ICART

LA LLAMADA, de Javier Calvo i Javier Ambrosi, musical
Dimecres 25 de maig | 21 h | Teatre Tarragona
La història de quatre dones, María i Susana són dos adolescents de disset anys que senten una passió enorme pel reguetón i l’electro latino (juntes formen un grup anomenat Summa Latina). Ambdues es troben en el campament La Brújula, un campament d’estiu cristià al qual acudeixen des de petites. Aquest campament està coordinat per dues monges: Bernarda, una dona moderna i de bon cor que intenta transmetre la fe a través de la música, i Milagros, una novícia jove i innocent amb dubtes que admira a Presumptes Implicats. Durant les nits que passa allí, María té aparicions de Déu que li canta cançons de Whitney Houston. La seva aparició començarà a canviar la vida dels personatges, qüestionant les seves vides i plantejant-se els nous reptes dels seus futurs, cadascuna sentirà la crida d’alguna manera.
Presenta: VELUM Teatre

ANTÍGONA, de Salvador Espriu, drama
Dimecres 1 de juny | 21 h | Teatre Tarragona
Reprenent el mite grec d’Antígona, Salvador Espriu va escriure la peça tot just acabada la Guerra Civil espanyola, encara sota l’impacte de la desfilada de les tropes franquistes per Barcelona. L’obra presenta un clar paral·lelisme entre la guerra fratricida de la tragèdia grega i la situació creada arran de la guerra amb l’enfrontament de les dues Espanyes.
Presenta: VIS DE VANADI

SU PAQUETE, de Raquel Rodríguez, comèdia musical
Dilluns 6 de juny | 21 h | Teatre Tarragona
¿Qué decisiones han dado un vuelco a tu vida?
Daniel es una persona normal, con un trabajo normal, en una empresa de paquetería normal. Sin embargo, todo cambia cuando un hombre misterioso le ofrece una oferta de dudosa legalidad.
Presenta: NEBULOSA TEATRE

L’APARADOR de Maria Roig Alsina, crítica social
Dimecres 8 de juny | 21 h | Teatre Tarragona
Quatre persones assegudes en rotllana comencen a explicar les seves vivències a una terapeuta histriònica que aplica un nou mètode per ajudar-los, es diu l’aparador. A poc a poc veuran que no poden mentir, a través d’internet ho saben tot d’ells, les imatges que es projecten a la xarxa no corresponen ben bé al seu relat. A través de flashbacks veurem fragments reals de la seva vida, quatre vides marcades per diferents malalties mentals que no els deixen viure, malalties que els generen un dolor insuportable no obstant tot estigui emmarcat per una negra ironia.
Presenta: TORNAVÍS TEATRE

ESTRALLS, de Jordi Casanovas, drama
Dilluns 13 de juny | 21 h | Teatre Tarragona

En un conflicte bèl·lic indefinit s’entrecreuen les històries i les vides de nou personatges que encaren els estralls de la guerra com poden. Explicades amb una narració no lineal, l’espectador i el lector hauran d’anar encaixant totes les peces per configurar la història dels protagonistes. Estralls és una paràbola sobre la capacitat anorreadora de qualsevol guerra, a més d’una reflexió sobre la identitat pròpia, sobre quins factors i elements  determinen el desenvolupament de la personalitat de l’individu.
Presenta: ESCOMESA 

LÁZARO, Roberto Hoyo, Hip Hop escènic
Dimecres 15 de juny | 21 h | Teatre Metropol (accés Carrer Armanyà)
ENTRADA GRATUÏTA / amb reserva a tarragonajove.org

“Cuando el hambre me araña por dentro, él mismo me da de comer. Él cuenta mi historia. La historia de cómo dejé de tener amo para ser el puto amo”.
LÁZARO es una adaptación libre del clásico español El Lazarillo de Tormes. Es la misma historia universal que todos conocemos. Casi. Lázaro comparte su historia y su litrona. Cuenta cómo va cambiando de amo, pero los amos del siglo XXI no son los mismos que los del XVI. El espabilado, se trae a su colega Marco, que hace música. Ya que nos cuenta sus penas, al menos que tengan un poco de flow.
LÁZARO está contada con una estética Hip Hop, llegando a ser en ocasiones el motor del juego escénico, usando elementos de break dance como el footwork, los freezes, el popping o el tutting, entre otros. Se utiliza el rap para narrar con dinamismo y estilo la primera parte de la vida del personaje.

«Aunque seamos pobres, aunque estemos en la calle, tenemos que saber de marketing para sobrevivir».
*Hi col·labora: Sala Trono Armanyà / *acte especial en el marc de la Mostra de Teatre Jove. *Presenta: Cia Leamuk

Per a més informació: tarragonajove.org 

Ves al contingut