Presentació de l’estudi etnogràfic ‘Som joves’
Podeu descarregar l’estudi i veure el documental complet aquí.
El passat dimarts es va presentar a la Facultat de Lletres de la URV l’estudi etnogràfic Som Joves: un estudi qualitatiu de l’acció col·lectiva de les persones joves a Tarragona sobre l’acció col·lectiva de les persones joves a Tarragona i es va projectar el documental Crònica d’una joventut.
La Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona ha impulsat un segon volum d’investigació-recerca en la línia continuista del treball presentat l’any 2006 Soc Jove, estudi qualitatiu sobre la Joventut a Tarragona.
Novament, s’ha comptat amb la supervisió i direcció científica de l’equip acadèmic del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV (DAFITS), format per la investigadora María Offenhenden i la doctora Montserrat Soronellas, amb la participació de l’antropòloga i creadora audiovisual Anna Fonoll, així com la coordinació del Servei Municipal Tarragonajove.
Aquesta suma d’investigacions (etnogràfica i visual) analitza el paper del jovent en l’acció col·lectiva a la ciutat de Tarragona per conèixer com les persones joves s’agrupen per desenvolupar les seves inquietuds i es posicionen respecte a com pensen i què els interessa en l’entorn on viuen. Analitzant com, on i per què les persones joves participen en l’acció col·lectiva, examinem com es pensen a si mateixes i com voldrien ser. I al mateix temps, com pensen la seva ciutat i com voldrien que fos.
L’anàlisi i recerca en el camp de les polítiques de joventut és constant i permanent en el desenvolupament i execució dels programes i serveis dirigits a la població jove de Tarragona. Mitjançant eines i instruments de participació basades en la recollida de dades i la convocatòria de grups de treball i focus group en els diferents àmbits, s’estableixen mesures de proximitat i interlocució amb els i les joves presents a la ciutat de Tarragona.
El global dels dos estudis ha estat promogut en el marc del Pla Local Tarragonajove de la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona, des d’on es realitzen de forma continuada tasques d’observació, avaluació i anàlisi per l’actualització dels programes d’intervenció.
En definitiva, es presenten dos formats d’estudi que han avançat de forma simultània: per una banda el procés de recerca etnogràfica a càrrec del tàndem Maria Offenhenden i Montse Soronellas; i per altra banda, el projecte audiovisual Cròniques d’una joventut, retrats de l’acció col·lectiva, amb especificitat pròpia, a càrrec de l’antropòloga i comunicadora Anna Fonoll.
Podeu descarregar l’estudi i veure el documental complet aquí.