Tarragona Jove

Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones

Programa

La programació d’aquest any està adaptada a les circumstàncies i limitacions que la pandèmia covid-19 ha generat.

Actes institucionals 25 de novembre
L’Ajuntament de Tarragona s’adhereix al Manifest unitari en commemoració del Dia Internacional per l’Eliminació de les Violències envers les Dones.
La lectura d’aquest manifest institucional es farà en línia i es transmetrà a les 10 h. El llegiran representants dels diferents grups municipals.

Altres actes institucionals
– Lectura del manifest de CCOO a la plaça de la Dona i Presentació Projecte Porta Violeta, a les 11 h.
– Concentració i lectura de manifest conjunt CCOO i UGT a les escales de la Catedral, a les 12 h.
– Lectura del Manifest a l’Ajuntament de Valls a les 12 h i de manera presencial. Es donarà veu a les coordinadores del SIAD de l’Alt Camp. S’hi podrà assistir virtualment via Zoom.

Activitats

Associació Dona Cançó
Aquest 25 de novembre volem visualitzar dones artistes del territori i de Catalunya amb Dona Cançó, associació que impulsa l’apoderament de les dones artistes amb l’objectiu de promocionar la seva creació i d’incidir en la transformació social.

S’han preparat dues activitats, que es retransmetran pel YouTube municipal:

  1. Vídeo-acció dona cançó – Manifest 25N. Artistes plàstiques + Rapera
    – Gabriela Basin: Originària de Buenos Aires, Argentina, aquesta artista de 28 anys centra el seu treball en la pintura amb aquarel·la i acrílics i en la il·lustració. Des de molt petita, el dibuix i la pintura s’han transformat en una passió i una constant en la seva vida, per arribar a la força transformadora de les seves poderoses muses.- Alba Domingo: Vaig estudiar il·lustració a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, animació 2D a 9zeros (Barcelona) i disseny i creació digital a la Universitat Oberta de Catalunya. Treballo en projectes propis i en encàrrecs, sempre buscant una idea per transformar-la en imatge. He treballat per a clients com la Institució de les Lletres Catalanes, Penguin Random House i l’Ajuntament de Tarragona, dissenyant i il·lustrant cartells i portades de llibres i fent il·lustracions per a la premsa. Alguns dels meus projectes personals han estat
    seleccionats per participar en festivals d’art com Stripart (Barcelona, 2019) o Como Pedro por mi Casa (Barcelona, 2018), i he exposat en col·lectives a Barcelona, València, Madrid i Ciutat de Mèxic.
    – Olza Olzeta: Va néixer en 1997, Barcelona. Campiona de Poetry Eslam Santako 2018/19 el que li va valer per a coronar-se subcampiona d’Espanya en l’IX Campionat Nacional de Poetry Eslam celebrat a Valladolid aquest mateix any. Fundadora de Jam poètica i musical contra el capitalisme i el patriarcat; coordinadora del Micro Obert LGTBIQ+ i antiracista en Prole, Barcelona; actua en diferents escenaris com a museus, okupes, festivals, cases particulars, parcs, llibreries, biblioteques, entre molts altres espais. “Fa un temps vaig conèixer la poesia escènica i vaig decidir quedar-me.
  2. Concert Especial “Sororité” amb tres dones artistes. Dona cançó
  • Noelia Molino: Nascuda el 1995 a Barcelona, la música sempre ha format part de la seva vida. Mestra de professió i compositora de vocació, ha compaginat els seus dos mons durant els darrers anys. Pop, jazz…, la seva música viatja pels sentiments que li arriben a cada moment. Li agrada que quan la gent escolta les seves cançons siguin capaços de transportar-se amb la història que els vol explicar.
  • Señorita Julia y sus Exs: Señorita Júlia neix com un joc entre amics fa gairebé deu anys. Venia del món del teatre, però estava envoltada de músics. La idea va venir de voler ajuntar aquests dos mons d’una manera diferent. S’adona que hi ha tant drama en el món, que el que cal és riure del drama. Amb el pas del temps, plasma la seva faceta més feminista a la banda, i avui pot dir amb tota l’alegria que els seus concerts s’omplen de dones que s’hi senten identificades. El seu gènere? Desgenerat. Barreja de stand-up, cabaret, diversos estils musicals… En fi, alguna cosa nova.
  • Noémie Delavennat: Sempre he estat envoltada per l’art. Vaig rebre formació musical diversa, entre clàssic, jazz, salsa, oriental… Treballo de cantant, actriu, música (arpa/piano) i ballarina. Parlo francès (nadiu), castellà i anglès i canto també en portuguès i hindi. Els diferents viatges als Estats Units, l’Índia o Europa sempre els faig amb ganes de conèixer més, tant d’idiomes i cultures com d’art per a la inspiració. Avui dia visc a Catalunya, sense oblidar-me del meu país: França.

Altres activitats programades
Les activitats ENTORN EL DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES van començar el 29 d’octubre, a les 18 h, amb la participació de l’Ajuntament en el programa AMB VEU DE DONA, segona edició, de la Ser Tarragona – Ràdio Reus, retransmès a les 18 h de la tarda (roman publicat a la pàgina web de la Cadena Ser).
Aquest programa vol visibilitzar experiències vitals, sabers i realitats amb què es troben moltes dones en l’àmbit personal en el desenvolupament professional, com ara les dificultats per arribar a càrrecs directius, i fer palès el camí que queda per recórrer per arribar a la igualtat.
Va inaugurar aquesta edició Mònica Cid, la directora de l’emissora, i Carla Aguilar, regidora de Feminismes i LGTBIQ de l’Ajuntament de Tarragona.
Hi van participar:
– De l’àmbit cultural: Aida Folch, que va ser protagonista, entre altres pel·lícules, a El embrujo de Shangai i actualment ho és a la sèrie Madres, i Abril García, que va debutar a la pel·lícula El hijo de Caín i recentment ha assistit a la direcció de No mataràs.
– De l’àmbit sanitari: Paola Pasquali, directora mèdica de Pasquali & Asociados i coordinadora de Dermatologia del Pius Hospital de Valls, i Paola Bauzá Lecumberry, cap de Pediatria de l’Hospital Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona.
– De l’àmbit educatiu: Montse Plans, directora de l’Institut Salvador Vila-seca de Reus, i Núria Barberà, directora de l’Institut Campclar.
– De l’àmbit esportiu: Bito Fuster, directora de Responsabilitat Social Corporativa del Nàstic de Tarragona, i Elena Riera, jugadora i entrenadora del Club de Futbol Altafulla.
– A l’espai Sense Filtres es va donar ressò a Berta Mascaró, presidenta d’H2O, i Clàudia Vinyals, referent del SAI (Servei d’Atenció Integral a les Diversitats Sexuals i de Gènere) de Tarragona. Ambdues van parlar de la llibertat sexual i de l’assoliment de la igualtat en clau LGTBIQ+.

Des del Departament de Joventut:
INTRODUCCIÓ A L’AUTODEFENSA FEMINISTA (semipresencial). Apoderament, assertivitat i autodefensa. Proporcionarem recursos i entrenarem amb eines per mantenir la calma i gestionar l’espai personal i la comunicació per promoure la seguretat. També per defensar-nos físicament, si cal.
A càrrec de Karin Konkle.
Dies: 7, 14 i 21 de novembre (de 17 a 20 h). Gratuït. Espai Jove Kesse. Noies de 14 a 25 anys.

Col·laboració del siad en el marc del festival de cinema REC
25 novembre
EMISSIÓ EN LÍNIA: LA INNOCÈNCIA.
Per poder veure la pel·lícula, n’heu de demanar l’enllaç enviant un correu a info@festivalrec.com, especificant-hi “Projecció SIAD La innocència”.

Pel·lícules durant el Festival REC del 2 al 8 de desembre del 2020:
Projecció al Teatre Tarragona:
– 5/12/20, a les 12 h, LAS NIÑAS
(https://www.festivalrec.com/las-ninas/)
Sens dubte, una de les pel·lis espanyoles de l’any. Com van ser educades les dones que eren adolescents als 90? En quin context es van
desenvolupar? Què roman de tot allò avui? Amb la presència de la directora Pilar Palomero.

– 5/12/20, a les 17.20 h, SLALOM
(https://www.festivalrec.com/slalom/)
Esports d’alta competició i abús. Diversos temes per tractar en una pel·lícula apassionant.

– 7/12/20, a les 17.25 h, EL ALMA QUIERE VOLAR
(https://www.festivalrec.com/el-alma-quiere-volar/)
Tot un matriarcat intergeneracional en una casa que lluita contra la seva maledicció, en un relat que va d’Isabel Allende a Lucrecia Martel, passant per Lorca.
Amb la presència de l’actriu principal.

I entre el 9 i el 16 de desembre:
FIGHT GIRL. EMISSIÓ EN LÍNIA
Emissió en línia (de moment no publicada al web del Festival REC. Se’n pot veure el tràiler a https://www.youtube.com/watch?v=nsXAKP8mpgI).
Una història d’autosuperació, resiliència i de trencar barreres per a les dones. Especialment recomanada per a públic jove (Youth Award dels Premis Europeus de l’Acadèmia de Cinema).
Per poder veure la pel·lícula, heu de demanar-ne els codis enviant un correu electrònic, aquells que no siguin subscriptors de Filmin, a info@festivalrec.com especificant-hi “Projecció SIAD Fight Girl”.

Exposició: “MUJERES EN LUCHA”, d’Amnistía Internacional
Al Pati Jaume I, del 23 al 29 de novembre. Amb la col·laboració de la Conselleria de Nova Ciutadania.
Aquesta exposició és un recorregut per la lluita contagiosa de dones que des de diferents racons del món reivindiquen tenir una vida lliure, sense discriminació ni violència. Dones que unides en un mateix crit aconsegueixen, imparables, avançar cap a la igualtat.

El Punt Lila i Arc Iris
NOU RECURS PER PREVENIR LES AGRESSIONS SEXUALS, recorrerà la ciutat del 19/11/20 fins al 27/11/20, facilitant informació sobre les violències masclistes i LGTBIQ+fòbiques a les farmàcies, comerços, centres escolars, i espais comunitaris de la ciutat. El nou Punt Lila i Arc Iris treballa de manera coordinada amb els dispositius de seguretat de la Guàrdia Urbana i la resta que hi intervenen.

Ves al contingut