El Festival Sota La Palmera i el Cicle Margalló, èxit de proximitat amb el públic i en la qualitat dels directes
El Festival Sota La Palmera assoleix l’èxit total, més que pel seu valor absolut d’assistència amb un aforament ajustat i excepcional a causa de la persistent conjuntura actual, per la seva capacitat d’ajustar-se a les mesures preventives de salut i per l’afany any rere any de mostrar la feina de base com un dels punts consolidats de l’activitat cultural cada estiu al Camp de Tarragona donant veu a grups del territori. L’Espai Jove La Palmera s’estableix com un equipament cultural de primer ordre a la ciutat mostrant un alt nivell en la qualitat artística i reivindicant el seu valor connector entre propostes del territori i les ja reconegudes en el circuit.
Des del cap de setmana del 28 de juny i fins el passat dissabte 31 de juliol, l’Espai Jove la Palmera ha obert portes a un festival totalment versàtil amb una càrrega imponent de fusió d’arts i mestissatge, que actua novament com a detonant creatiu amb més d’una trentena d’actes i espectacles posant especial èmfasi al paper de la dona com a activista cultural, implicada i protagonista en tot el procés creatiu, fins pujar sobre l’escenari el seu talent i reconeixement. Ha quedat demostrat que cada cop més es fan palesos nous valors en alça i veus pròpies que cal donar a conèixer i reivindicar.
Com a novetat, la campanya cultural ha vist néixer un nou cicle anomenat MARGALLÓ, on s’ha donat cabuda a més de 25 joves actuants entre la música i la dansa. La Model, cia La Latente, cia Latidos i la Banda Juvenil Musical de Tarragona han ofert les seves propostes creatives en escenaris tan insòlits com la plataforma d’accés a les muralles de Tarragona, els jardins del Centre Cívic de Torreforta, la Casa Canals i el Teatre Romà. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració amb el Museu d’Història de Tarragona, la Conselleria de Patrimoni, la Xarxa de Centres Cívics de l’Ajuntament de Tarragona i el Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona.
Respecte aquest cicle Margalló, el conseller Pinedo considera que ha estat destacable el seu efecte altaveu per les noies i nois participants que de forma incipient han tingut l’oportunitat de mostrar les seves creacions en música i dansa. L’aposta des de la conselleria és mantenir aquest cicle la propera edició fent prospecció de més espais i entorns de carrer i convidant la ciutadania jove a presentar propostes per ser-hi programades. Explorar nous escenaris a la ciutat, obrir-los a la programació cultural juvenil i oferir recursos de suport i acompanyament a la creació més inicial són les línies que es volen treballar des de la conselleria.
L’Espai Jove la Palmera ha reunit 2800 persones tant per les entrades als actes i espectacles del festival i cicle Margalló com pel seguiment en streaming mitjançant el canal de youtube @tarragonajoventut. El Festival Sota la Palmera es supera especialment aquest any en mostra de qualitat i execució en la producció per l’establiment de mesures de suport, assistència i seguretat envers el públic i en l’emissió dels directes en streaming pel canal Tarragonajove.
Aquest fet és mostra d’alguns dels valors posats en escena dintre el Festival Sota La Palmera, com són una programació d’alt nivell, la implicació d’un públic fidel i cada vegada més ampli i divers, polítiques de promoció jove i proximitat amb l’espectador. En conjunt, una aposta per la creació artística del territori.
Aquest divendres passat la novena edició del Festival Sota La Palmera va concloure la programació dels seus 35 actes amb una nit de jazz, swing, folk i soul a càrrec del grup The Black Barbies amb la Viluva Tomàs com a veu principal i violinista. El darrer concert previst pel dissabte amb l’Eva Kaué i la Beth es va suspendre a causa del temporal de vent i pluja.
Així doncs, la novena edició del Cultura de Carrer a l’Espai Jove La Palmera (16a edició des de la seva aparició a la Plaça dels Sedassos) ha estat mostra de ser un equipament de referència dels vespres i les nits d’estiu a Tarragona, amb més de 30 actes o espectacles. Cal destacar la programació de grups locals de qualitat com Cultrum, TMN, Onniria, Bulkak i Red California. Aquests grups del territori han enriquit el festival i actuant amb grups de fora s’han plasmat relacions fluïdes que han facilitat l’intercanvi i la trobada d’agents creadores.
El Festival Sota la Palmera (cicle Cultura de Carrer) és mostra del treball compartit de diverses entitats i agents del territori per establir la programació i coproducció dels actes. El treball compartit entre els tècnics i tècniques municipals de joventut i cooperació, les entitats Cia dosdetres, La Imperfecta Dansa, l’Associació d’Il·lustradores de Tarragona, PXL Sonic Estudi, Versembrant, els serveis tècnics d’espectacles i totes les bandes, grups de música i joves creadores que hi han col·laborat, han possibilitat l’èxit d’aquesta edició, que ha estat un excel·lent aparador de varietat d’estils musicals i de bon funcionament.
Dels diversos dies, cal destacar l’èxit de convocatòria i seguiment dels concerts de Nuria Graham, Sense Sal, Cultrum, Red California i Maluks. També ha estat notable la bona acceptació de la Nit de la Dansa, Nit d’humor i les il·lustracions sobre les dues planxes display a l’entrada de l’Espai Jove La Palmera. En general, cal observar també les experiències d’espectacles impulsats per joves creadores, en què s’han mostrat els treballs de coreògrafes, pallasses i actrius, i també la bona rebuda dels relats, documentals, representacions teatrals i contes promoguts per la Conselleria de Cooperació.
El fet que l’espai estigui consolidat per l’afluència de públic, juntament amb la mitjana de les valoracions rebudes en les enquestes (4,8 sobre 5) fan palesa la satisfacció tant de les joves creadores com del públic. Entre els comentaris de persones usuàries es pot destacar el valor atorgat a l’Espai Jove La Palmera, un indret cultural on poder anar gratuïtament les nits d’estiu, descobrir noves creadores i propostes artístiques, la neteja i seguretat, i on apreciar la qualitat dels grups musicals programats. Les principals demandes més reiterades són projectar espais formatius, prolongar la durada del cicle, explorar nous territoris creatius de carrer o fer arribar la proposta d’alguna figura d’algun artista concret de cara als propers anys.
EL FESTIVAL SOTA LA PALMERA i la primera edició del CICLE MARGALLÓ han reunit aquesta edició de 2021 més de 50 artistes femenines de primer ordre situant-les com a protagonistes i referències clau en el sí de les formacions escèniques. Tant des de la dansa, com des del clown, la il·lustració o la música, una gran composició de dones han estat protagonistes aquest estiu a l’escenari arribant a formar part en la coprogramació del festival. La conselleria de Joventut seguirà dedicant esforços amb fermesa a detectar i posar en valor les produccions culturals de dones creadores per reforçar la seva emprenedoria i apoderament com a part important en el desenvolupament cultural i comunitari.
Tant el Festival Sota La Palmera com el cicle Margalló han de compartir el seu èxit gràcies a la col·laboració de departaments municipals i institucions com les Conselleries d’Enginyeria, Cultura, Igualtat, Centres Cívics, Seguretat Ciutadana, Neteja Pública, Domini Públic, Brigada Municipal, Capacitats Diverses, Patrimoni Històric, Comunicació i Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona. Pel que fa a altres institucions, cal destacar el suport del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona en la cessió de les seves instal·lacions.
Des d’avui, bona part de la programació dels actes i espectacles es pot veure íntegrament en diferit pel canal de youtube @tarragonajoventut.
Un cop finalitzat el cicle es pot seguir fent propostes, comentaris o aportacions a través del correu electrònic tarragonajove@tarragona.org També des d’avui es segueixen projectant els treballs artístics de les persones joves en cicles com Cultura Kesse, Cicle Margalló i Festival Sota La Palmera que podrien entrar en programació per l’any 2022. Les propostes es poden presentar mitjançant aquest formulari.