‘Ciutat transformadora’ permetrà actuar a artistes locals
La Conselleria de Joventut, Neteja Pública i Medi Ambient posa en marxa una iniciativa de suport a la producció cultural juvenil perquè artistes visuals del territori puguin actuar plàsticament en vuit centrals transformadores de la ciutat amb propostes centrades en els objectius de desenvolupament sostenible per a 2030 de les Nacions Unides. La iniciativa, que s’emmarca en la línia d’actuació del projecte Murs que Parlen, s’ha presentat públicament aquest dimecres en roda de premsa i compta amb la coordinació i projecció artística de l’entitat Polígon Cultural i la cessió de les centrals transformadores en col·laboració amb l’empresa Endesa.
Aquesta setmana l’entitat Polígon Cultural obrirà la convocatòria perquè els artistes interessats puguin participar-hi. Les intervencions tindran lloc a vuit centres de transformació (ubicats a diferents zones de Tarragona com el centre ciutat, Vall de l’Arrabassada, Campclar, Riu Clar, Sant Pere i Sant Pau i Bonavista), a banda d’un macro mural a l’Espai Jove Kesse. Aquestes actuacions se sumaran a les fetes anteriorment a dispositius elèctrics situats als barris de Sant Salvador i Torreforta l’any 2017 i en el marc del Teler de Llum (Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona).
Poden presentar-se a la convocatòria pública qualsevol artista o col·lectiu artístic resident a l’estat espanyol. Cal enviar un currículum artístic actualitzat i un portafolis de treballs anteriors a l’adreça poligoncultural@gmail.com. Els artistes seleccionats rebran 1.000 euros en concepte d’honoraris, material, elevadors, allotjament i transport.
Un dels requeriments de la convocatòria és que tots els artistes hauran de desenvolupar propostes inspirades en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS 2030) de les Nacions Unides, que inclou els àmbits següents: igualtat de gènere, gestió de l’aigua, recollida selectiva, accés a l’energia sostenible, conservació de mars i oceans i la preservació de la biodiversitat. Totes les intervencions plàstiques es desenvoluparan connectades amb el veïnat i la comunitat propera a cadascun dels centres de transformació.
La consellera Ivana Martínez ha explicat: “Tradicionalment aquests edificis de servei elèctric han estat vistos com a ‘no espais’ i han estat catalogats com a zones degradades. Com el seu nom indica, amb aquesta iniciativa volem transformar la visió d’aquestes instal·lacions i convertir-los en un entorn més agradable amb missatges de desenvolupament sostenible”.
Aquesta proposta d’invervenció plàstica s’emmarca en el projecte Murs que Parlen, que des de 2018 ha apostat per l’art urbà a la ciutat, posant de manifest l’espai públic com una via de comunicació directa i compromesa amb l’espetador. Durant aquests deu anys el projecte ha propiciat diferents intervencions:
- La producció de 23 murs (nou dels quals de gran format)
- Un inventari d’art urbà
- Cinc rutes d’art urbà Murs que Parlen
- Una ruta interactiva (mapa interactiu)
- Sis micro intervencions
- Catorze tallers i laboratoris de creació
Podeu consultar les bases de la convocatòria oberta per Polígon Cultural aquí.