Tarragona Jove

El mes de la salut mental d’enguany es centra en els infants, adolescents i joves

La segona edició d’aquesta iniciativa de les conselleries de Capacitats Diverses i Salut Pública comptarà amb 33 activitats durant els mesos d’octubre i novembre a Tarragona  

L’Ajuntament de Tarragona des de les conselleries de Capacitats Diverses i de Salut Pública han presentat el programa d’actes per al mes de la salut mental que se celebrarà els mesos d’octubre i novembre seguint el compromís del Ple Municipal referent a la promoció, la informació, la formació i l’impuls en l’àmbit de la salut mental. La segona edició del Mes de la Salut Mental a Tarragona se centrarà en els infants, adolescents i joves. I és que, segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada set persones joves de 10 a 19 anys presenta algun trastorn mental. Aquesta afectació s’ha multiplicat amb la pandèmia de la Covid-19, la qual ha fet més visible aquest patiment que molts menors tenen sense tenir un trastorn psíquic, sinó com a resultat de la manca d’acompanyament o d’expressió d’algunes de les seves vivències difícils. Aquest fet posa sobre la taula la necessitat dels infants, adolescents i joves de ser escoltats i acompanyats en les dificultats i incerteses del seu dia a dia.  

La consellera de Salut Pública, Cinta Pastó, ha explicat que “amb aquestes activitats volem involucrar en la cura i la protecció de la salut mental, no només a institucions i professionals, sinó a tots els agents implicats: qui ho pateix, les seves famílies i les comunitats educatives, entre altres”. Segons Pastó, “el Mes de la Salut Mental es vol centrar en el malestar emocional que, no tractar-lo, pot conduir a conductes suïcides”. Pel que fa a la consellera de Capacitats Diverses, Elvira Vidal, “amb l’objectiu de confeccionar una programació el més transversal possible per una causa com la salut mental, hem treballat conjuntament sis conselleries de l’Ajuntament: Salut Pública, Capacitats Diverses, Educació, Serveis Socials, Joventut i Centres Cívics”.   

Durant els mesos d’octubre i novembre se celebraran fins a 33 activitats com jornades de formació per a professionals, persones i famílies que ho pateixen i ciutadania en general, cicles de debat, taules rodones, xerrades, activitats esportives corporals i mentals, servei d’escolta activa per a joves, tallers diversos per a gestionar les emocions i el treball de la consciència, les projeccions del festival de curtmetratges Psicurt i  presentacions literàries. Amb aquesta programació, es vol fer més visible el malestar emocional dels infants, adolescents i joves, facilitant espais d’escolta i d’expressió de les emocions que augmentin la implicació de les persones que pateixen i tots els actors relacionats.   

Un dels actes destacats serà l’acte institucional de la Salut Mental amb la lectura del manifest el pròxim dilluns, 10 d’octubre, a les 18 h a la plaça Corsini. L’acte, que comptarà amb la participació del Consell Municipal d’Infants en el marc del Dia Mundial de la Infància que se celebra el dia 20 del mateix mes, acabarà amb un espectacle. I també és de destacar la II Jornada ‘Parlem de Salut Mental: Eines per l’escolta activa i l’acompanyament psíquic dels infants, adolescents i joves’, que acollirà el Palau de Congressos el pròxim 8 d’octubre i que està dirigida a professionals del sector per millorar les capacitats d’acompanyament davant les diferents situacions de patiment psíquic d’aquest grup d’edat.   

Aquesta iniciativa de la conselleria de Capacitats Diverses i de la conselleria de Salut Pública també compta amb la participació de la Xarxa Municipal de Centres Cívics, la conselleria de Joventut, l’Institut Municipal d’Educació, l’Institut Municipal de Serveis Socials, el Club Social La Muralla, l’Associació Aspercamp, CaixaForum Tarragona-Fundació La Caixa, l’Institut Català de la Salut, la Federació de Salut Mental de Catalunya, la delegació tarragonina del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i el Festival Psicurt, Creu Roja Tarragona, la Llibreria Adserà, la Biblioteca Pública de Tarragona i el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.  

Us adjuntem el programa complet del Mes de la Salut i les fotografies de la presentació d’avui.  

Tarragona, 5 d’octubre de 2022 

El dia 4 d’octubre a l’Espai Jove Kesse es va donar el tret de sortida de la programació del més de la salut mental amb una projecció i col·loqui emmarcada dins del Festival Psicurt. Es van projectar 5 curts i tot seguit és va fer un una taula rodona-col·loqui amb professionals del món de la salut mental i persones jove.

Skip to content