Tarragona Jove

La Primavera Literària omple la ciutat amb més de 40 activitats

La Primavera Literària omplirà Tarragona amb més de 40 activitats

La Primavera Literària torna, marcada com és habitual per algunes de les dates imprescindibles del calendari literari tarragoní. El Dia Mundial de la Poesia, el 21 de març, donarem inici a aquest programa d’actes, que enguany reprèn al 100 % la seva presencialitat després de dos anys. 

La consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha donat aquest dimarts el detall d’aquesta programació i ha destacat “la preservació del patrimoni literari, la creació literària i el foment de la lectura” com a objectius principals de les activitats. Solé ha agraït “la participació de molta gent del sector, particularment a escriptors, editors, llibreries, biblioteques, organismes públics i entitats de la ciutat que fan possible aquesta Primavera Literària 2022”. 

El Dia Mundial de la Poesia d’aquest 21 de març estarà protagonitzat pel poeta Gabriel Ferrater, en ocasió del centenari del seu naixement. Diversos actes organitzats per institucions i entitats l’homenatjaran a partir de lectures de les seves obres.  

Una Recepció a les Lletres i un Sant Jordi habitual 

A l’abril, Tarragona tornarà a viure una diada de Sant Jordi habitual després de dos anys, amb diverses cites literàries destacades a la ciutat. Per avançar-se a aquesta data, a part dels molts actes de promoció que organitzen llibreries, editorials i els mateixos autors, des de la Casa de les Lletres s’edita un catàleg digital amb totes les novetats literàries dels autors del Camp de Tarragona. El més destacat, però, serà la tradicional Recepció al Sector de les Lletres del dia 21 d’abril, a les 19 h, al Jardí de Casa Canals. Enguany, l’acte comptarà amb les paraules de Joaquim Mallafrè, professor universitari, membre de la secció filològica de l’IEC i traductor, entre altres, de l’Ulisses, de James Joyce, obra de la qual enguany se’n compleix el centenari. A més, durant la recepció, alguns dels autors que presenten novetat aquest Sant Jordi llegiran un fragment de la seva obra. 

L’acte central de la Primavera Literària serà, com cada any, el lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, que tindrà lloc el 21 de maig al Teatre Metropol i que, en aquesta ocasió, se n’ha encarregat al director d’escena Ramon Simó. A més dels premis de sempre, de novel·la Pin i Soler, de traducció Vidal Alcover i de narrativa breu Tinet, com ja s’havia avançat, per primera vegada es lliurarà un guardó específic, de caràcter honorífic, a un traductor que hagi destacat per la seva trajectòria.  

Transversal: primera edició del festival de poesia 

Al juny, arribarà una de les novetats principals d’aquesta Primavera Literària: la primera edició d’un festival de poesia que, amb el nom de Transversal, tindrà lloc el primer cap de setmana de juny a la ciutat i comptarà, entre altres, amb les veus i les paraules de Mireia Calafell, Olga Xirinacs, Gabriel Ferrater, Isabel Ortega i Teresa Pascual. Més endavant es donarà a conèixer la programació completa d’aquesta nova cita cultural a la ciutat de Tarragona, que arriba amb voluntat de consolidar-se. 

La programació d’aquesta Primavera Literària es completa amb moltes presentacions de llibres, recitals de poesia, tallers monogràfics de l’Escola de Lletres i clubs de lectura, tallers virtuals de la Biblioteca Pública de Tarragona i les convocatòries d’un seguit de premis literaris dedicats a col·lectius o temes específics, com ara el 6è concurs de microrelats, el 22è de relats de dones o el 5è de còmics per la igualtat.   

També la Casa de les Lletres, juntament a altres entitats i organitzacions, posen en marxa els seus cicles habituals, com Zona Drama, en què es fa la lectura dramatitzada d’un text teatral no estrenat, i que enguany serà Vida d’heroi, de Josep A. Baixeras, amb direcció de Fermí Fernández; o Veus de poeta, que fa balanç de la trajectòria d’un poeta del Camp de Tarragona i que aquesta primavera estarà dedicada a qui, amb 99 anys d’edat, és el degà de les lletres del Camp de Tarragona, Xavier Amorós Solà.  

L’escriptor Josep A. Baixeras estarà singularment present en aquesta programació ja que, durant la primavera, el seu llegat s’incorporarà al patrimoni de la ciutat.  

Tot el detall de la programació es pot consultar aquí

Ves al contingut