La Tardor Literària 2021 inagura un programa dedicat a la creació literària i la lectura
Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona inclouen un premi especial de caràcter honorífic a tota una trajectòria en l’àmbit de la traducció
Un total de 20 activitats al voltant de la creació literària i la lectura tindran lloc a la nostra ciutat des d’aquesta setmana fins mitjans de desembre, en el marc del que, des de 2002, anomenem Tardor Literària, i que des de 2014 coordinada la Casa de les Lletres.
La consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha presentat aquest dilluns la programació i ha expressat que “la filosofia que inspira aquest programa és el de recolzar totes les entitats i iniciatives que treballen en aquest sector”. Solé ha agraït la feina coordinada de les entitats i ha destacat que “les activitats que avui presentem són el fruit del treball i l’esforç de 18 entitats, organismes i empreses, a més de moltes altres que hi han col·laborat cedint locals o en altres aspectes i a les quals avui donem les gràcies”.
Un cop més, i seguint els principis que guien l’activitat de la Casa de les Lletres com són la preservació del patrimoni literari, el suport a la creació literària i el foment de la lectura, a tota la programació de la Tardor Literària se sumen els clubs de lectura, els tallers d’escriptura, les convocatòries de premis i els espectacles teatrals.
Com ja és habitual, aquesta Tardor serà el moment de recollir els fruits dels Premis Literaris atorgats a la primavera. El premi Pin i Soler d’enguany, Els culpables, de Marc Quintana, presentat tot just abans de les festes de Santa Tecla, ara continuarà el seu recorregut a la ciutat amb un club de lectura organitzat per la Biblioteca Pública i la Casa de les Lletres i conduït per l’escriptora i professora de l’Escola de Lletres, Ester Enrich. A l’acte, es llegirà la novel·la premiada i una d’anterior, que en aquest cas serà Tot el que hauries de saber abans d’estimar-me, de Gerard Guix, premiada el 2010.
Seguint amb els Premis, s’oferirà també un club de lectura dedicat al Premi Vidal Alcover, que conduirà la nova directora de l’Escola de Lletres, Maria Roig. En aquest cas, l’obra escollida és la guanyadora l’any 2012, Els virreis, de Federico de Roberto, en traducció de Pau Vidal. Tant en el cas dels premis de novel·la, com en el de traducció, es comptarà amb la presència dels autors i del traductor.
Aquesta Tardor Literària acollirà també, com és habitual, la presentació del darrer Premi Tinet, que presentarà l’escriptora Agnès Toda, i s’obrirà la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, adreçats al món de les lletres en general, amb termini de presentació que s’allarga fins a 15 de gener de 2022. Aquesta convocatòria, que s’obrirà en pocs dies, inclourà com a novetat a més dels tres premis habituals, un premi especial de caràcter honorífic a tota una trajectòria en l’àmbit de la traducció amb la voluntat de continuïtat.
La programació també inclou una mostra dels cicles Zona Drama, de lectures dramatitzades, que aquest cop comptarà amb Njudra, una obra d’Albert Mestres, professor de l’Escola de Lletres, que dirigirà Magda Puyo i en el qual intervindrà, entre altres, l’actriu Neus Pàmies. La Casa de les Lletres i l’Escola de Lletres tornaran també a oferir el cicle poètic Veus de poeta, dedicat a l’obra d’un autor del Camp de Tarragona amb una llarga trajectòria, que enguany estarà dedicat a l’autora Rosina Ballester, nascuda a les Borges del Camp.
La programació d’aquesta tardor tindrà dues cites singulars. D’una banda, amb motiu dels 700 anys de l’arribada del braç de Santa Tecla a Tarragona, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes han preparat per aquest dijous dia 28 un espectacle poètic amb la participació d’autores dels països relacionats amb el trajecte de la santa i en les seves llengües; armeni, turc, àrab i català.
D’altra banda, Tarragona serà una de les cinc seus en acollir el festival Híbrida, organitzat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Aquí s’hi celebrarà una jornada de debat i música, que girarà al voltant de la relació entre la música i la poesia i en la qual intervindran joves valors d’aquest àmbit com són Meritxell Gené, Martí Sales, Dani Sáez i el grup de pop alternatiu La Nena Samsó.
Finalment, altres moments destacats del calendari literari per aquesta tardor seran la IX Jornada Tècnica d’Espais Escrits, organitzada per aquesta xarxa del Patrimoni Literari Català, el 8 de novembre; l’acció artístico-literària Carrer-Poesia, a càrrec de Gerard Martón, lettering i art urbà, que tindrà lloc el cap de setmana del 13 i 14 de novembre i que organitzen l’APELLC i la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament; i la I Jornada Montserrat Abelló, que tindrà lloc el 18 de novembre i que organitza la Biblioteca de l’Institut Martí Franquès que duu el nom de la poeta.
Més info aquí.