Tarragona Jove

Odisseu: pràctiques remunerades al món rural

La Direcció General de Joventut (DGJ) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR) del Departament d’Empresa i Coneixement ofereixen per aquest any 2020 un total de 82 ofertes de pràctiques remunerades a empreses radicades a municipis del món rural a joves universitaris que hagin de cursar les seves pràctiques.

Amb aquesta oferta, la cinquena edició del programa Pràcticum Odisseu incrementa en deu les places de l’edició anterior i consolida l’aposta d’aquesta iniciativa per fomentar l’arrelament del jovent al territori i frenar el despoblament dels municipis, sobretot de les àrees rurals del país, en les franges juvenils. Per fer-ho, posa en contacte el teixit empresarial del territori amb els joves estudiants perquè puguin obtenir la primera experiència professional al territori rural.

El Pràcticum Odisseu està adreçat a estudiants universitaris de graus oficials que hagin superat la meitat dels crèdits acadèmics o de màsters. Els joves poden fer la petició per a realitzar les pràctiques en empreses remunerades a través d’aquest enllaç, en un període que excepcionalment s’ha allargat fins el proper 8 de maig degut a la COVID-19. Així mateix, la crisi del coronavirus també podria afectar la modalitat presencial de les pràctiques d’aquest curs, situació que s’acabarà estudiant cas a cas.

Com a novetat, la retribució dels participants aquest 2020 serà d’un mínim de 6€ per hora, una quantia que permetrà augmentar a 1800€ la retribució total de l’estudiant (300€ més que en l’edició anterior) pel total de les 300 hores que -com a mínim- duraran les pràctiques. Una estada formativa de caràcter pràctic que l’estudiant haurà de cursar en el present curs i fins el setembre vinent com a màxim.

Per la seva banda, el centenar d’empreses radicades en 27 comarques catalanes que en aquesta edició ofereixen un lloc de pràctiques ja han presentat un total de 130 ofertes, en un procés que ja està tancat. Es tracta de places en els àmbits professionals del turisme (33), administració (30), comunicació (19), enginyeries i informàtica (14), agroalimentària (9), arquitectura (9), educació i lleure (7), humanitats (5) i ciències ambientals (4).

Aquestes empreses podran presentar formalment la seva candidatura als ajuts públics del Pràcticum Odisseu en el moment que es publiqui la resolució corresponent al DOGC, prevista properament. La quantia d’aquests ajuts a les empreses per a remunerar l’estudiant és de fins a 900€ per cada oferta, de manera que es tracta d’un programa cofinançat per la DGJ i la SUR –a través de l’Agència per a la Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)– al 50%. Les universitats catalanes també contribueixen al projecte tot assumint els costos de la gestió del procés i difonent les ofertes entre els seus estudiants.

El disseny del programa permet que aquestes empreses -majoritàriament microempreses d’entre dos i deu treballadors (el 52%)- tinguin accés a candidats amb formació superior, un perfil més difícil de trobar a les zones rurals per la pròpia situació geogràfica lluny dels centres universitaris. A la vegada, aquest factor els ajuda a incrementar la competitivitat empresarial.

En la línia del foment de l’arrelament juvenil, un dels criteris més importants  per tal de fer la selecció de les empreses aspirants és la voluntat d’incorporar laboralment l’estudiant un cop acabades les pràctiques.

Després de quatre edicions, al programa hi han participat un total de 156 joves d’universitats catalanes que han treballat en més de 100 empreses i institucions de diferents sectors productius (turístic, tècnic-industrial o agrònom, entre d’altres). La taxa d’inserció laboral  a les empreses ha estat del voltant del 20%, fet que representa un aspecte molt positiu per a l’establiment de joves als territoris rurals.

Més de 12.000 joves participants

El programa d’ajuts al Pràcticum Odisseu és una iniciativa inclosa en el projecte marc Odisseu, que té per objectiu incentivar i facilitar el retorn i la inserció laboral dels joves a les zones rurals. Durant els nou anys de vigència del projecte, més de 12.000 joves han participat en les diferents accions del projecte desenvolupades en algun dels territoris rurals de Catalunya.

Aquest programa està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural i la DGJ, a partir d’una iniciativa conjunta amb ARCA, i amb la col·laboració dels GAL i de la xarxa de professionals de joventut.

Skip to content