Tarragona Jove

Taller + Espectacle de Leonard Rentería al Kesse

Inscripció Taller: –aquí– / Informació Espectacle: –aquí–

LEONARD RENTERÍA activista social artístic per a la construcció de la pau i el desenvolupament a Colòmbia, durà a terme dues activitats la tarda del divendres 5 d’abril a l’Espai Jove Kesse. A les 18h Taller de hip-hop per a joves a partir de 12 anys i a les 21h espectacle per donar a conèixer com el hip-hop és una eina de transformació social. Amb la col·laboració del Departament de Joventut.

És un activista colombià que treballa per enfortir les comunitats afrodescendents de Buenaventura. Ha participat en diverses iniciatives socials i comunitàries, però actualment les seves energies se centren en el projecte d’Eleggua Comunicaciones. Rentería ha conegut de prop l’impacte de la violència des que era un infant. A la dècada dels 90, la seva família va haver de deixar casa seva a causa de la violència que es vivia al seu barri. Al 2014, l’activista es va veure obligat a desplaçar-se de nou. Estava participant en una trobada local d’organitzacions juvenils, quan va aparèixer un grup armat per robar els diners destinats a pagar el transport de la gent jove. Després, van anar a casa de Rentería i el van amenaçar de mort, tant a ell com a la seva família. Les amenaces constants van fer que hagués de tornar a sortir del barri. L’Estat colombià va donar a Rentería un telèfon mòbil, una armilla antibales i un suport a la reubicació, però “la manca de garanties”, afirma l’activista, va retornar-lo a la seva ciutat.

El 9 de novembre de 2015, mentre estava elaborant amb el seu cunyat un document per participar al festival Hip Hop al Parque de Bogotà, va patir l’atac d’un grup d’actors armats. Després d’això, la família va fugir a Cali, on va viure en una casa de refugi per a persones desplaçades. Al 2016, Rentería va decidir tornar a Buenaventura per continuar amb el seu activisme; ho va fer sol, deixant la seva família en una altra ciutat per motius de seguretat. Aquell any, en el marc de la campanya del plebiscit sobre els Acords de Pau, Rentería va manifestar el seu desig de pau en un esdeveniment organitzat pel Centro Democrático, el partit de l’expresident colombià Álvaro Uribe. De nou, va començar a patir persecucions i a rebre amenaces de mort. L’Estat li va assignar un vehicle blindat i dos escoltes, que encara l’acompanyen.

Més informació: http://ciutatsdretshumans.cat/defensores/leonard-renteria

 

Skip to content