Carta de presentació del projecte PROLLEMA a l’Espai Jove Kesse
Dins del projecte PROLLEMA volem proposar-vos la iniciativa construint veu dins de l’ESPAI JOVE KESSE de la ciutat de Tarragona.
Aquestes experiències volen adquirir la identitat d’una agència d’acció comunitària de participació cultural, que vol iniciar el seu recorregut amb la presentació de PROLLEMA a la ciutat de Tarragona.
PROLLEMA TARRAGONA presenta: construint veu, com una part del conjunt d’accions dirigides a processos d’emancipació, mitjançant projectes d’impacte a la ciutat de Tarragona, liderades pels interessos de les joves que ho desitgin. L’experiència cultural i educativa d’aquest projecte ha de ser d’utilitat per a mantenir una activitat emancipadora real. La reconfiguració de l’espai públic passa inevitablement per viure aquests espais urbans amb ple dret a la ciutadania, i l’ESPAI JOVE KESSE és un bon exemple.
Però… què volem dir amb això? Doncs que a través de donar paraula i veu al conjunt de llengües emmudides que ja treballen des de fa un bon temps, per fer-se transmetre i entendre en un espai social com és el projecte PROLLEMA, ens fa pensar aquesta idea de comunitat com un temps per les interaccions i els vincles d’unes i altres.
PROLLEMA és un projecte que habilita joves estrangers a ser ensenyants de la seva llengua materna. Un dispositiu que no deixa de ser un instrument crític al servei de refutar l’imaginari de l’exclusió. Una autèntica i genuïna interacció en el context social, en aquest cas A la ciutat de Tarragona i quin millor espai que l’ESPAI JOVE KESSE.
L’intercanvi d’un conjunt llengües emmudides que es comparteixen són una eina metodològica de pràctica col·lectiva i de pensament crític. Entenent els processos i els esdeveniments que aquests provoquen com a productors de sabers compartits. Impulsar una cultura contemporània lligada a donar la paraula, a intervenir en aquesta en l’espai públic d’un context social particular, i provocar en definitiva una
experiència de saber realment útil.
El saber el porta l’esdeveniment i el que aquest produeix a qui l’escolta, el veu o el sent. Una autoria deslligada d’individualismes, que es desmunta i es despersonalitza donant pas a la situació com a veritable esdeveniment de saber. El context del projecte serà el recull d’històries circumstancials d’aquests testimonis que no només relaten, sinó que s’endinsen en els processos per saber una altra llengua en l’escolta del camp vivencial d’aquests. Volem inventar altres zones de sensibilitats compartides per assenyalar matisos i actes mínims que ens acompanyin a crear una altre ordre de visibilitats.
Construir veu vol ser un acompanyament en el procés de traduccions i interpretacions que vol acollir a l’altre però que al mateix temps ens acull a nosaltres mateixos.
Construir veu vol ser una experiència associada a l’esdeveniment, a la suma de fortuïtats que formen part d’un procés que té molt en compte la fugacitat i la immediatesa dels instants.
Chaimae i Armand.