Tarragona Jove

Nou Complex de Turisme Social i Alberg de Joventut de Tarragona

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, van presentar divendres el projecte de reconversió de l’antiga Ciutat de Repòs i de Vacances en el nou Complex de Turisme Social i Alberg de Joventut de Tarragona. Les obres de remodelació permetran disposar d’un alberg amb capacitat per allotjar-hi 524 persones, que se sumaran a l’oferta de turisme social, juvenil i familiar existent al Camp de Tarragona. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies invertirà en la remodelació del complex 12,2 milions d’euros.

La Ciutat de Repòs i de Vacances va tancar portes ara fa nou anys. Les obres de remodelació i reconversió permetran recuperar aquest espai proper a la platja Llarga i tornar a obrir-lo a la ciutadania.

Els treballs tindran una durada de tres anys i es preveu que estigui en funcionament a finals de l’any 2023.

El conseller Chakir el Homrani ha afirmat que “aquest projecte que avui presentem es destinarà a turisme social, a turisme per a joves, per a famílies, per a col·lectius vulnerables, perquè tothom tingui oportunitats d’oci i possibilitat de fer turisme. Al cap i a la fi, perquè també en aquest àmbit treballem sota la idea d’igualtat.” El Homrani també ha explicat que el futur complex, a tocar de la platja Llarga, “no s’hauria d’haver tancat mai. Va ser una mala idea i va comportar una pèrdua evident de potencialitat turística i d’oportunitats laborals per al territori”.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona s’ha mostrat molt satisfet perquè “després de nou anys aconseguim desbloquejar un tema endèmic a la ciutat. La Ciutat de Repòs i de Vacances tindrà per fi un ús per a la ciutadania”. Pau Ricomà ha volgut “agrair la total sintonia amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per impulsar un projecte amb clara vocació de servei públic que posicionarà Tarragona com a destinació de turisme social, jove i familiar”.

El nou complex formarà part de la Xarxa Jove d’Albergs de Catalunya i serà gestionat per l’Agència Catalana de la Joventut. Els equipaments de la Xanascat es defineixen per la seva proposta de turisme social, actiu, proper, sostenible, accessible, local i integrador.

Un gran complex

El nou equipament disposarà d’un total de 524 places, que es distribuiran entre l’edifici principal (23 habitacions amb 108 places) i els mòduls habitació que hi ha al complex (88 habitacions amb 416 places). Es calcula que s’hi podrien produir 70.000 pernoctacions anuals.

Es dotarà l’edifici principal de sales polivalents i habitacions de quatre places amb bany interior, amb la possibilitat d’agrupar-se segons les necessitats dels usuaris i usuàries. Els mòduls habitació disposaran de dos dormitoris de dues i quatre places respectivament, bany i, una part, una sala d’estar. Aquests blocs s’estructuren al voltant d’uns espais comuns dotats amb cuines per a alberguistes i espais col·lectius.

L’alberg també disposarà d’un gran menjador, que se situarà a la zona central del complex, amb una capacitat de 750 places. En aquest edifici també hi haurà tres grans sales amb capacitat per a grans esdeveniments.

D’altra banda, s’habilitarà una àrea de pàrquing, i en un futur es preveu posar en marxa un projecte específic per recuperar la zona esportiva que està situada sota la carretera.

La superfície del terreny sobre el qual s’actua és aproximadament d’unes 7 hectàrees, i es remodelaran uns 11.500 m2 construïts.

També es preveu la cessió a l’Ajuntament de Tarragona de l’edifici de l’antiga recepció per instal·lar-hi un equipament d’ús ciutadà. L’alcalde de Tarragona ha anunciat que aquest espai serà el futur Centre Cívic de Llevant. “La cessió d’aquest edifici a l’Ajuntament per part de la Generalitat ens permetrà revertir la carència d’equipaments per a la ciutadania a la zona de Llevant”.

Els treballs de remodelació incorporaran els màxims elements de sostenibilitat per garantir un funcionament de l’equipament autosuficient, ecològic i respectuós amb l’entorn. En aquest sentit, serà un complex que funcionarà de manera eficient energèticament i que inclourà projectes socials i formatius en la gestió.

Turisme social, accessible i integrador

El nou Complex de Turisme Social i Alberg de Joventut de Tarragona estarà destinat sobretot a joves i famílies, però també a col·lectius com escolars, associacions i entitats infantils i juvenils. També s’està valorant oferir estades específiques per a col·lectius d’esportistes. Les persones que siguin afiliades als sindicats podran gaudir de descomptes addicionals al futur alberg de Tarragona i a tota la xarxa d’albergs del país. Aquests descomptes tenen a veure amb el fet que l’espai que ara es remodela va ser una ciutat de repòs i de vacances gestionada pel Sindicato Vertical de l’època i posteriorment traspassada al Ministeri de Treball.

D’altra banda, els albergs de la Xanascat també acullen programes de lleure com “L’estiu és teu” o “Vacances en família”, entre altres. Així mateix, s’estan dissenyant altres projectes per tal que persones i famílies en situacions complexes o vulnerables puguin gaudir d’aquesta oferta.

Finalment, també es treballa per acollir-hi estades de pràctiques professionals per a joves en àmbits com l’hostaleria, l’educació en el lleure o la jardineria, aprofitant les instal·lacions del complex.

Skip to content