Tarragona Jove

TRES VOLTES REBELS

Tres il·lustradores feministes de la província de Tarragona realitzen les seves obres amb l’objectiu de feminitzar l’Espai Jove Kesse.


La Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona (Servei Municipal de Joventut) ens el seu Pla Local de Joventut introdueix la perspectiva de gènere com a eix transversal en les accions. Una de les propostes consisteix a dotar els i les professionals de joventut d’eines i de recursos per transformar els equipaments juvenils amb una mirada feminista.

Des de l’Espai Jove Kesse ens hem volgut acollir a aquesta proposta per tal de sensibilitzar i introduir aquesta perspectiva i ideologia de gènere a les persones joves usuàries de l’equipament juvenil a través de les activitats que oferim.

L’activitat proposada es basa en l’aportació de tres obres realitzades per tres dones il·lustradores i feministes de la província de Tarragona a diferents aules de l’Espai Jove Kesse, per tal de promoure la reflexió sobre l’androcentrisme i el sexisme que travessen l’equipament dels espais joves i tenir en compte les necessitats i els interessos de les dones i de les persones del col·lectiu LGBTIQ+.

Elles són la Namíbia Coronado, Mariona Roig i Alba Domingo. Cadascuna amb característiques molt diferents a l’hora d’il·lustrar-nos amb les seves obres de contingut feminista.


Namíbia Coronado

Nascuda a Barcelona l’any 1983 i actualment resideix a Tarragona. Ha estudiat Belles Arts a la ciutat de Barcelona i Gràfica Publicitària a l’Escola d’Art de Tarragona. Inicialment va començar a treballar com a dissenyadora gràfica, tot i que sempre es decantava cap a la il·lustració. És per aquest motiu que s’identifica com a il·lustradora.

A més, li agrada molt la literatura infantil i actualment està encaminant-se per aquest vessant. Ha participat en exposicions, ha treballat realitzant encàrrecs d’il·lustracions personalitzades i actualment està il·lustrant un conte per a una fundació.

Què representa per tu l’art com a via expressiva de la repressió i la lluita feminista?

És una manera molt gràfica de representar els sentiments de les dones i les seves vivències.

Què és el que t’ha impulsat a participar a 3 voltes rebel?

Em sembla interessant com a un espai de gent jove hi hagués moltes parets per poder fer una representació femenina.

Què vols transmetre en la il·lustració que has realitzat?

Representa l’explosió de la sexualitat femenina, que ha estat reprimida durant molt de temps. Vaig trobar molt interessant parlar de les dones a través de l’òrgan femení i fer èmfasis en la varietat d’aquest.

Què els hi diries a les dones que comencen al món de l’art?

No perdre l’emoció, ja que és un món molt complicat si t’hi vols dedicar. Dedicar-hi moltes hores i posar-t’ho com a propòsit.


Mariona Roig

Nascuda a Tarragona l’any 1994. Ha cursat el Grau Superior d’Il·lustració i d’Animació a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. S’identifica com una il·lustradora submergida en un mar de sensibilitats en el que els elements de la naturalesa resulten una via d’expressió simbòlica.

Què representa per tu l’art com a via expressiva de la repressió i la lluita feminista?

És una eina d’expressió que té molta força i que normalment ens fixem més en l’estètica que no pas amb el contingut o significat.

Què és el que t’ha impulsat a participar a 3 voltes rebel?

Tot i no haver participat mai en un projecte així, he volgut utilitzar aquesta oportunitat com una via d’escapada del que estic acostumada. Ho vaig agafar amb moltes ganes i em vaig deixar anar.

Què vols transmetre en la il·lustració que has realitzat?

Les onades representen el patriarcat i la contraposició del nou poder de la dona, en forma de peixos liles, que reclama el seu lloc a la societat competint contra ell. El nom de l’obra és “Terbol atzur”, en representació al poema de “Tres Voltes Rebels” de la Maria Mercè Marçal.

Què els hi diries a les dones que comencen al món de l’art?

No et deixis xafar, no tinguis por, creu-t’ho, molta força i treballa del que t’agrada. Agafa-ho per les banyes!


Alba Domingo

Nascuda a Riudoms. Va estudiar Il·lustració i Disseny i creació digital. Actualment treballa en projectes i encàrrecs d’il·lustració, sempre buscant una idea per traduir-la en una imatge. També explora altres formes d’expressió artística a través del dibuix i això la porta a experimentar amb altres suports. També imparteix cursos i tallers d’il·lustració.

Què representa per tu l’art com a via expressiva de la repressió i la lluita feminista?

És una via d’expressar-nos i formar un punt de trobada entre diferents punts de vista i arribar a diferents tipus de públic.

Què és el que t’ha impulsat a participar a 3 voltes rebel?

El que em va impulsar és la unió de l’art moral amb el feminisme, ja que podem crear coses molt potents. El fet que estiguessin vàries artistes a la vegada, amb diferents idees i visions en un espai on vinguin molts joves podem provocar-les qüestions respecte al feminisme dins la societat.

Què vols transmetre en la il·lustració que has realitzat?

El que he volgut transmetre amb la meva obra és la transmissió d’un moviment que surt del carrer, que s’ha d’escoltar i estar atent que li passa a la gent i s’ha d’infiltrar a espais públics, com aquest. Es pot observar com la línia lila representa el moviment feminista que entra dins l’Espai Jove Kesse penetrant a les persones que hi són dins.

Què els hi diries a les dones que comencen al món de l’art?

Fan falta moltes veus de dones. No és un camí fàcil, però no et resisteixis i segueix cap endavant.

Skip to content