Tarragona Jove

Festival Sota La Palmera 2021

EL FESTIVAL SOTA LA PALMERA 2021 PORTA ELS SENSE SAL, LA BETH I CULTRUM COM A ARTISTES DESTACATS

Joventut posa en valor el paper de les dones a la cultura amb una important participació femenina i per les i els artistes del territori

Reserva d’invitacions a partir del 3 de juny a www.tarragonajove.org/sotalapalmera 


S’ha presentat en roda de premsa la programació del Festival Sota la Palmera, que se celebrarà de l’1 al 31 de juliol amb un total de 40 actes entre activitats culturals, concerts i espectacles. Aquesta serà una oportunitat més per valorar i visibilitzar el treball de dones creadores, amb la implicació d’unes cinquanta dones a la programació.  Tal com ha volgut destacar el conseller de Joventut, Hermán Pinedo, durant la presentació, el Festival té com a objectiu “impulsar l’ús de l’espai públic com a espai d’interacció cultural i participació ciutadana”, eixos que també “permeten a les persones joves l’experimentació i la formació de noves maneres d’entendre la cultura”.  

Com a novetat, neix el Cicle Margalló, que tots els dimarts de juliol a les 20 h portarà a diferents espais de la ciutat, una mostra del treball de joves artistes que podran exhibir les seves creacions. Partint d’accions musicals i de dansa, peces breus, en algun cas motivant-ne la fusió de llenguatges artístics, es permetrà descobrir persones joves creadores amb inquietud i de valor emergent. El Festival Sota la Palmera apadrina aquest cicle que prendrà relleu aquest 2021 i voldrà ser amb el temps, un espai catalitzador i irradiador de la creació artística al carrer i a espais públics. Una connexió necessària per a recuperar carrers i places com a circuit d’exhibició cultural. (Ampliarem la informació del Cicle Margalló pròximament).

Els dimecres, La Palmera s’omplirà de tardes amb cooperació, on es realitzaran diferents activitats dirigides a tots els públics, com contacontes per a infants, la projecció d’un documental i xerrades. Els dijous es presenten les Nits Temàtiques, un cicle d’arts escèniques que mostrarà accions de clown, humor, dansa, il·lustració, entre d’altres. Enguany destaca la Nit de dansa que serà el 22 de juliol. I finalment, l’esperada programació musical dels caps de setmana, divendres i dissabtes, amb artistes i companyies de ressò nacional i estatal. Els estils d’enguany seran variats però en general propers a les persones joves de diferents edats.  

Els concerts 

Com a caps de cartell trobem els Sense Sal, Núria Graham, Beth o Caïm Riba; però també amb aportacions del territori com Cultrum o Bulkak, entre d’altres. Núria Graham obrirà el Festival Sota La Palmera el divendres 2 de juliol. Es tracta d’una de les promeses del panorama musical actual. De pare irlandès i mare catalana, Núria Graham, cantautora i multi instrumentista de Vic, no va trigar a seduir l’escena musical nacional amb la seva veu i el seu particular i personal so. Als escenaris de La Palmera també hi actuarà la mallorquina Maria Jaume el dissabte 10 de juliol amb el seu folk acústic que la va portar a guanyar la darrera edició del concurs Sona9. El grup terrassenc Sense Sal presentarà el divendres 16 el seu darrer single La sortida, en la línia d’un pop-folk festiu que ens seduirà amb noves músiques i lletres optimistes.  

Altres artistes que cal destacar són Red California i Maluks, ambdós el divendres 23 de juliol. D’una banda, un grup de pop-rock tarragoní, un cas totalment particular en el panorama musical perquè els encanta la salsa i la personalitzen amb un toc de música urbana actual i la canten en català. Van saltar a la fama amb la cançó Tarragona jo t’estimo molt. D’altra banda, Maluks, un grup valencià format per quatre dones que es van formar a principis del 2019 que promet a l’escena musical valenciana de dancehall, reggae, cúmbia i dub. 

En l’àmbit tarragoní seguirem el dissabte 3 de juliol i el divendres 9, amb Bulkak i Cutrum, respectivament. D’una banda, Bulkak és un grup nascut el 2014 a Tarragona que en els darrers 5 anys han publicat un EP, 3 senzills i el seu primer àlbum, Miratges. Amb aquest últim treball, Bulkak s’obre als escenaris nacionals a través del rock, el folk i el hip hop. I d’altra banda, els tarragonins Cultrum, que preparen un nou salt als escenaris amb la presentació del seu tercer treball després de gairebé sis anys de silenci. 

Un dels concerts més destacats serà sens dubte el treball de Caïm Riba en solitari, que es presentarà el 24 de juliol amb un disc alegre i ple de positivitat que ha estat concebut entre la gira Nararai i el confinament. Quan el va començar a compondre, s’encaminava a tenir un caràcter més intens i profund, però les necessitats del seu moment vital i la inesperada visita de la pandèmia global el van anar portant cap a un caràcter més fresc i despreocupat, on es reforça el so més ric i electrònic que sempre l’ha acompanyat.  

I finalment la gran Beth, que vindrà acompanyada d’Eva Kaué, una cantant i compositora amb influències de jazz, soul i flamenc. Seguidament serà el torn de la Beth amb el seu darrer disc Família que és sens dubte el resum dels seus gairebé set anys des que no publicava un nou treball. “Que tremolin els arbres” és l’avançament del que serà el nou disc de la Beth, un cant a l’optimisme descaradament. Una artista que ens parla de futur, de positivisme i d’esperança en una cançó purament pop però amb una sonoritat més electrònica mai explorada abans per ella.  

Informació pràctica 

Dates: de l’1 al 31 de juliol, de dimarts a dissabte. 

Horari: A les 21 h. Obertura de portes a les 20 h 

Entrades: Tots els espectacles són gratuïts. Aforament limitat amb reserva d’entrades i invitacions. A partir del 3 de juny a www.tarragonajove.org/sotalapalmera 

Cultura segura: S’ocuparà un terç de l’aforament. Es demana assistir amb les mesures d’autoprotecció idònies i seguir la normativa de l’espai i l’organització.